Zesdelige Podcast over het stoomtijdperk van de Amsterdamse haven

Zesdelige podcast over het stoomtijdperk van de Amsterdamse haven en de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland’.
Behorende tot de groep eerste bewoners van het vernieuwde Java-eiland dook Gus Maussen in het verleden van dit voormalige stukje Amsterdamse haven. Hij stuitte op een opmerkelijk verhaal. Aanleiding was het oorlogsmonument ‘Zeeman op de Uitkijk’ op de kop van het Java-eiland:

‘Ter nagedachtenis aan het personeel van de ‘N.V. Stoomvaart Maatschappij Nederland’ dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven voor onze vrijheid heeft gegeven.’

Gus woonde al 5 jaar op het eiland in het IJ toen het monument in 2003 naar zijn oorspronkelijke plaats terugkeerde. Niets op het eiland herinnerde aan de grote nautische historie die hier verscholen lag en de hartverscheurende taferelen die zich hier in vervlogen tijden hadden afgespeeld. 

De stoomvaartmaatschappij liet hem niet meer los en hij ging op onderzoek. Met hulp van diverse maritieme experts ontrafelde de geschiedenis van de ‘Nederland’ zich en werd het hem duidelijk dat zonder de inzet van de koopvaardij, inclusief deze Amsterdamse rederij, Europa misschien wel nooit bevrijd was geweest. 

'Amsterdam op Stoom' is een verhaal over het onzichtbare verleden van de Amsterdamse haven ter gelegenheid van: 150 jaar Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’, 75 jaar Bevrijding en de virtuele editie van Sail Amsterdam 2020.

M.m.v. stemacteurs Anne-Chris Schulting en Bert Kommerij, diverse maritieme en militaire experts en oud-medewerkers van de Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’. De muziek is van Amir Vahidi en het logo ontwerp van Donald Roos.

De podcast werd mede mogelijk gemaakt door:

Het Vaderlands Fonds ter Aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst;
Stichting Fonds Directie der Oostersche Handel en Reederijen; en
De Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost.

PODCAST: >>

LIJST - VORIG ITEM - VOLGEND ITEM

 
 
secretariaat
Schippersgracht 9
1011 TS Amsterdam