Drijfveer -100 jaar collectie Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Van machinekamer tot Mesdag, van zwemvest tot zeeatlas
‘Drijfveer’ onthult 350 topstukken uit 100-jarige collectie van Het Scheepvaartmuseum.
De tentoonstelling loopt van 1 oktober 2016 tot en met 2 juli 2017

Van machinekamer tot Mesdag, van zwemvest tot zeeatlas

‘Drijfveer’ onthult 350 topstukken uit 100-jarige collectie van Het Scheepvaartmuseum
Wat hebben een reddingsvest van de Costa Concordia, een brief van Michiel de Ruyter uit 1657, Mesdags meesterwerk uit 1898 en een globe uit 1613 gemeen? Juist: al deze werken zijn onderdeel van de unieke collectie van Het Scheepvaartmuseum. De verzamelgeschiedenis van het museum en zijn unieke objecten staan centraal in de nieuwe tentoonstelling ‘Drijfveer’ die op 1 oktober aanstaande voor het publiek opengaat.

Verzamelen is een oerdrift, letterlijk. In de oertijd moest de mens wel verzamelen om te kunnen overleven. Tegenwoordig is verzamelen vaak een hobby, soms een beroep of een dwangmatige passie. Eén op de drie mensen verzamelt ‘iets’, van bierviltje of postzegel tot maritieme objecten. ‘Drijfveer’ vertelt waarom we verzamelen, aan de hand van de collectiegeschiedenis van Het Scheepvaartmuseum en 350 bijzondere objecten. Getoond worden mensen die willen pronken, moeten hamsteren, onsterfelijkheid ontlenen aan hun verzameling of een microkosmos creëren.

Eén van de hoogtepunten van deze nieuwe tentoonstelling is het schilderij ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn’ te Amsterdam, uit 1664 van Reinier Nooms, alias de Zeeman. Dit meesterwerk is met deze tentoonstelling voor het eerst te zien voor bezoekers en toont een prachtig beeld van een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van het Scheepvaartmuseum.
Directeur Michael Huijser: “Precies 100 jaar geleden ontstond de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Een destijds particulier initiatief om onze maritieme geschiedenis blijvend te kunnen tonen, voor jong en oud. We zijn er trots op deze collectiegeschiedenis juist nu te onthullen en stil te staan bij de mensen die hieraan hebben bijgedragen”.

De tentoonstelling ‘Drijfveer | 100 jaar verzamelen’ is te zien in Het Scheepvaartmuseum van 1 oktober 2016 tot en met 2 juli 2017. Het Scheepvaartmuseum is dagelijks geopend, rond de tentoonstelling wordt een audiotour, rondleiding en speciale lezingen georganiseerd. Kijk voor een actueel aanbod op www.hetscheepvaartmuseum.nl.

LIJST - VORIG ITEM - VOLGEND ITEM

 
 
secretariaat
Schippersgracht 9
1011 TS Amsterdam